Dag 24 / 25 – Meeting the Natives

Na alle Western sfeertjes geproefd te hebben, vertrekken we uit Durango op weg naar het gebied waar we kennis gaan maken met the Native Americans.

In Mesa Verde NP bezoeken we het gebied van de Ancestral Pueblo People. Wie zegt dat Amerika geen “echte” geschiedenis heeft, komt hier toch bedrogen uit. Dat wordt ook benoemd in de audiotour; de meeste verhalen en lessen gaan over de tijd na de ‘ontdekking ” van Amerika. “Wat doet het met mensen als je geschiedenis uitgewist wordt”. De Pueblo mensen hebben hier tot 1300 geleefd en veel sporen achter gelaten. Met een audiotour, verteld door iemand van de huidige Pueblo mensen, herleeft deze wereld voor je ogen.

Als je de geluidsfragmenten hoort en je doet je ogen dicht, zie je het leven van destijds zo voor je afspelen. Als de tour eindigt met haar woorden: ‘We survived this long because we think in “We and Us” instead of “I and Me”, maakt het dit bezoek nog indrukwekkender.

De weg van de ingang van het park tot dit gebied, is ongeveer 25miles, maar de uitzichten onderweg zijn (wederom) adembenemend, en vooral uitgestrekt.

We rijden door naar onze slaapplek van deze nacht in Blanding.

Als we het terrein oprijden (van weer een echt leuke AirBnB, iets afgelegen buiten het dorp) hebben we gelijk oogcontact; een moeder met 2 kleintjes !

Als we een hapje gaan eten in het enige (full service) restaurant in het dorp, kijkt RJ al verheugd op de kaart op zoek naar een lekkere wijn. Helaas, non- alcoholische ciderbier is het spannendste op de kaart, we slapen in een dry town … in het hele dorp wordt geen alcohol verkocht of geserveerd.

Gelukkig hebben wij TOPvrienden die met ons meedenken. Hans en Meta waarschuwden ons al in onze groepsapp en we waren voorbereid! Thuis drinken we dus een lekker wijntje uit de kofferbak!

In de ochtend krijgen we een hele leuke goedemorgen van de familie hertjes die het gebied rondom ons huis als leefgebied hebben.

Vervolgens gaan we weer op pad, naar het Monument Valley Navajo Tribal Park (net over de grens in Arizona). We hebben een afspraak met Carol, een Navajo vrouw, die ons prive gaat rondleiden door Monument Valley. En Ca doet, wat Ca het beste kan ….. een eindeloze stroom aan vragen over achtergrond, cultuur, leven, etc etc. Carol beantwoordt alles met alle geduld; ma is happy en de kids rollen regelmatig met hun ogen.

We bezoeken een heel deel waar je met je eigen auto niet mag komen. We zien originele huizen waar Navajo nog steeds gebruik van maken, petrogliefen die vertelllen over lang geleden en sacred places waar tot op de dag van vandaag mensen nog hun ceremonies houden met zang, dans, muziek en verhalen.

Carol zingt op een van deze plekken voor ons en even daarna horen we een ander muziek maken op de fluit. In deze omgeving klinkt het bijna magisch en het wordt duidelijk hoe dicht zij bij de natuur en bij zichzelf staan. Ik vind het een machtig mooie ervaring!

We gaan vervolgens weer op pad, naar onze laatste plek voor deze vakantie, Moab. Onderweg maken we nog even de ‘verplichte’ stop bij het Forest Gump punt; run Forest, run !

We komen rond 17:30 aan in Moab, een prachtig huis met fantastisch uitzicht, waar we de laatste twee nachten blijven.

We eten lekker thuis, zijn moe van alle indrukken. En heel tevreden bromt mijn lieve gezin: “Zo, nu zijn je vragen voorlopig toch op hè, eindelijk rust”.

12 reacties

    1. Wat grappig, in dat restaurant hebben wij ook gegeten. (We sliepen in het motel op dat terrein, mwah). Jammer dat de reis alweer bijna teneinde is, goede terugreis alvast.

  1. Eén grote interessante geschiedenis les. In gedachten zie je bijna de native Americans op hun paard voorbij komen.
    Wat een bijzonder rondleiding bij Monument valley, weer iets wat je niet zult vergeten.

  2. Wow, wat een prachtige plek hebben jullie bezocht, onlangs nog gezien in de serie Ondersteboven van de Amerika’s, zag Hans het ook al commenten. Lijkt me zo indrukwekkend, Monument Valley.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *